Metallityöt

Metallintyöstö ei ehkä ole aivan ensimmäisiä harrastuksia, joka monellekaan tulee mieleen. Toisaalta se voi olla myös mielenkiintoinen harrastus, joka voi tuntua jopa paluulta juurille – onhan Suomessa pitkät metalliseppäperinteet. Jos haluat kokeilla metallintyöstämistä, käänny asiantuntevan metallintyöstössä käytettäviä koneita myyvän liikkeen puoleen. Mieti jo etukäteen mihin käyttötarkoitukseen etsit välineitä ja kysy myyjiltä heidän suosituksiaan. Myös netistä löytyy nykyisin metallintyöstössä käytettäviä välineitä ja jos tiedät tarkkaan mitä etsit, voi tämä olla näppärä tapa hankkia ne.

Metallitöiden historiaa

Jos pidät historian havinasta ja haluat tutustua suomalaisiin käsityöperinteisiin, kannattaa vierailla museoissa, joissa esitellään entisaikojen seppien toimintaa. Menneinä aikoina sepät olivat erittäin tarpeellisia henkilöitä – he tekivät maanviljelijöille heidän tarvitsemansa metalliesineet ja olivatkin yhteisönsä arvostettuja jäseniä.

Sepän työ oli rankkaa ja fyysisesti raskasta – tehtiinhän työtä kipinöiden hehkussa. Sepän pajasta löytyi pihtejä, vasaroita ja tietysti erittäin tärkeä alasin. Tulisijaa, jossa raudat kuumennettiin, sanottiin ahjoksi. Ahjot olivat avonaisia tulisijoja.
Kuumuuden lisäksi sepän pajassa oli melkoinen meteli – suurikokoisista metallisista työkaluista lähti kovaa kolinaa, kilinää ja pauketta. Tämän lisäksi myös sepästä lähti ääntä – pitihän hänen käskeä alaisiaan. Toisaalta oppipojat varmasti myös esittivät sepälle erinäisiä kysymyksiä.
Työskentelytilat olivat melko pimeät, jotta sepän oli mahdollista erottaa raudan hehku sekä raudan värin muutokset. Tämä auttoi häntä ajoittamaan erilaiset työvaiheet oikein. Sepän asiantuntemusta sekä koulutusta arvostettiin kyläyhteisöissä ennen kovasti. Seppä joutui tekemään pitkää työpäivää usein aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Sepän työ vaati sekä voimaa että sisua. Toisaalta se vaati myös tietynlaista hienovaraisuutta. Työssä oli useita erilaisia ja monipuolisia työvaiheita. Tuli laitettiin ahjoon usein aamuyöllä. Tästä huolehtivat sepän apupojat. Takominen aloitettiin sepän tultua paikalle. Ensimmäiseksi oli tärkeää valita oikeanlainen rautapala sekä työssä tarvittavat työkalut. Raudan oltua riittävän kuuma, alettiin sitä takoa alasimen päällä. Tätä jatkettiin kunnes metallipala oli oikean muotoinen. Työn loppuvaiheessa esine tuli upottaa veteen. Tähän tarkoitukseen käytettävän veden tuli olla kylmää.

Seppä työsti muitakin materiaaleja kuin rautaa – hän työsti myös esimerkiksi kuparia ja peltiä. Seppä osasi korjata erilaisia esineitä, minkä lisäksi hän valmisti esimerkiksi nauloja, avaimia sekä hevosenkenkiä, jotka olivat erittäin tärkeitä tarve-esineitä. Miten talot olisikaan lukittu ilman sepän takomia avaimia ja miten ne olisi yleensäkään saatu rakennettua ilman hänen takomiaan nauloja? Mistä hevoset olisivat saaneet kenkänsä ellei seppä olisi niitä hevosille takonut?

Sepät myös kouluttivat oppipoikiaan tarjoten heille näin oivallisen mahdollisuuden työskennellä. Oppipoikien työ oli koulutuksen alkuvaiheessa yksinkertaista – he kantoivat esimerkiksi vettä ja tekivät muitakin yksinkertaisia töitä seppää auttaakseen. Takomaan he pääsivät usein vasta edettyään koulutuksessa kisällivaiheeseen.

On aika mielenkiintoista pohtia, kuinka paljon vaivaa seppä joutui näkemään saadakseen luotua esineitä, joita nykyisin valmistuu sarjatuotantona. Hänen työnsä on vaatinut melkoisen yhdistelmän voimaa sekä tietynlaista muodon tajua – vaikka työ on ollut eittämättä kovin fyysistä, on sepän täytynyt myös osata miettiä miten tuotteista saa muotoiltua juuri oikean näköisiä. Kuulostaa melkoisen haastavalta sen aikaisissa olosuhteissa.
Seppä myös piti maanviljelijöiden viikatteet ja sirpit kunnossa. Tämän vuoksi hänellä riitti kiireitä sadonkorjuuaikaan sekä heinänteon aikaan. Suomalainen vanha sanonta, jonka mukaan kukaan ei ole syntyessään seppä, kuvaa hyvin sitä, kuinka paljon harjoittelua sepän työn oppiminen onkaan vaatinut. Nykyisin juuri tämä sanonta auttaa meitä muistamaan, että vasta harjoittelun kautta voi kehittyä mestariksi, olipa ala sitten metallintyöstö, puutyöt tai mikä muu tahansa.