Puutöistä

Nykyisin puukäsitöitä ja niiden taitajaa ei ehkä enää aina arvosteta samalla tavalla kuin ennen muinoin ja niiden taitajista on tullut harvinaislaatuisia erityisosaajia – vain harva osaa nykyisin tehdä esimerkiksi huonekaluja ja luultavasti vielä harvempi vaivautuu. Ennen vanhaan ei vain ollut mahdollista kävellä suureen merkkihuonekaluliikkeseen, jollaisesta voi nykyaikana ostaa kätevästi omat suosikkinsa ja sisustaa kotinsa toinen toistaan moderneimmilla huonekaluilla. Tarve-esineitä ei enää valmisteta itse puusta juuri lainkaan. Toista oli esimerkiksi sotiemme aikaan, joiden ajoilta on säilynyt jonkin verran sotilaiden rintamalla vapaa-ajallaan tekemiä puhdetöitä kertomassa aikakautensa tarinaa. Moniko meistä osaisi veistää puusta koristeellisen rasian, jota voisi käyttää esimerkiksi jauhojen säilyttämistä varten ja jonka voisi antaa vaikkapa rakkaalleen lahjaksi, jota vaalittaisiin vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen? Nykyisin nämä rintamalta kotiin tuodut käsityöt ovat yhä edelleenkin perheen varjelemia rakkaita esineitä, jotka kertovat ja muistuttavat jälkipolvia vielä rakkaammasta tekijästään.

Puukäsityöt voivat olla mukava ja antoisa harrastus, mutta ne voivat olla myös oivallinen tapa kuntoutua. Tästä puutöiden käyttömahdollisuudesta kerromme lisää sivulla, joka on omistettu puutöiden käytölle terapiakäytössä. Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöistä kärsivät ihmiset voivat hyötyä puukäsityöharrastuksesta. Voidaan jopa sanoa, että kenties rintamalla tehdyt puhdetyöt olivat myös osaltaan tietynlaista terapeuttista toimintaa, joka omalta osaltaan auttoi rintamalla olleita sotilaita pääsemään irti omasta kurjuudestaan ja antoivat heille hetkeksi tilaisuuden tehdä jotakin mielekästä. Monet tarinat kertovat myös siitä, kuinka läheisiä monesta sodassa palvelleesta hevosesta tuli rintamalla palvelleille sotilaille, mikä myös kertonee siitä, kuinka kovin sotilaat kaipasivat jotakuta johon kiintyä ja jotakin mielekästä tekemistä.

Puutöiden historiaa

Suomalaisia puukäsitöitä esittelevä museo on mielenkiintoinen vierailukohde, joka kertoo siitä, kuinka puutöitä pidettiin jopa keinona sivistää kansaa. Ennen puutöitä pidettiin miesten perustaitoina ja siten niiden katsottiin olevan merkittävä osa kansallista sivistystä. Maamme kansakoulu oli maailman ensimmäinen, jossa käsityötä alettiin opettaa pakollisena aineena – tämä oli merkittävä piirre maamme kansakoulussa. Tasa-arvon korostaminen ja näkemys siitä, että kaikilla pitäisi olla tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet vaikuttavat vielä nykyäänkin maamme käsityöopetukseen.

Osittain käsitöiden merkityksen korostaminen liittyi siihen, että rahvaasta haluttiin kitkeä saamattomuus, minkä vuoksi heistä oli tärkeää kasvattaa ”säntillisiä”. Järjestyksen, puhtauden, säästäväisyyden, kärsivällisyyden, tarkkuuden sekä ahkeruuden korostaminen oli tyypillistä myös entisaikojen käsityöopetukselle.

Miten valita hyvät välineet puutöihin?

Hiomakone on monessa puutyössä erityisen tärkeä. Jos haluat puun pinnasta erityisen kauniin, tarvitset joko hiomapalan tai hiomakoneen. Hiomakone on näistä tietysti tehokkaampi, mutta toki myös reippaasti kalliimpi vaihtoehto. Millainen hiomakone sitten kannattaisi valita ja pitäisikö koneita ostaa kerralla useampi?

Hyvä nyrkkisääntö on, että yleensä 2-3 konetta riittää puutöiden harrastajalle. Kannattaa hankkia ainakin yksi erityisen laadukas kone ja ellei budjetti jousta useamman laadukkaan koneen ostoon, voivat muut hiomakoneet olla toki hieman edullisempiakin koneita. Mieti ennen koneen ostoa paljonko siitä lähtee ääntä – oletko valmis sietämään koneen aiheuttamaa melua vai haluaisitko hiljaisemman koneen, josta lähtisi huomattavasti vähemmän ääntä? Mieti myös paljonko kone painaa. Pohdi myös onko sinulla niin paljon hiomista tarvitsevia puutöitä, että tarvitset ehdottomasti hiomakoneen vai selviäisitkö sittenkin näistä töistä hiomapalan avulla – hiomapala on taloudellisen puutyöharrastajan valinta, mutta vaatii toki jonkin verran hartiavoimia. Toisaalta käsin hiominen saattaa tuntua jopa paluulta puutöiden juurille.

Kun valitset itsellesi välineitä puukäsitöitä varten, mieti mitä tarkoitusta varten niitä tarvitset. Budjettisi asettaa tietysti rajat valinnoillesi, mutta aina hyvien välineiden ei tarvitse olla edes kovin kalliita. Kysele kokeneemmilta harrastajilta vinkkejä ja kokemuksia ja lue lisää vinkkejä netin keskustelufoorumeilta.